مخالفت ایران با قطعنامه سازمان ملل برای تعلیق مجازات اعدام

روز گذشته، ۲۸ آبان ۱۴۰۳، جمهوری اسلامی ایران به همراه ۳۵ کشور دیگر به پیش‌نویس قطعنامه “تعلیق در استفاده از مجازات اعدام” رای منفی داد.

این قطعنامه در هفتاد و نهمین جلسه مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید و از حمایت ۱۳۱ کشور برخوردار شد. در مقابل، ۳۶ کشور از جمله ایران، آمریکا، چین، هند و عربستان سعودی مخالفت خود را اعلام کردند و ۲۱ کشور نیز در این رای‌گیری شرکت نکردند.

قطعنامه مذکور ضمن ابراز نگرانی از تأثیر نامتناسب مجازات اعدام بر افراد فقیر، اقلیت‌های مذهبی و قومی، و مدافعان حقوق بشر، خواستار تعلیق اجرای این مجازات با هدف لغو کامل آن است. همچنین تأکید دارد که کشورها باید محاکمه‌های عادلانه را تضمین کنند و اطمینان دهند که مجازات اعدام برای افراد زیر ۱۸ سال، زنان باردار و افراد دارای ناتوانی‌های ذهنی یا فکری اعمال نمی‌شود. بهبود شرایط زندان محکومان به اعدام نیز از دیگر محورهای این قطعنامه است.

سازمان عفو بین‌الملل پیشتر گزارش داده بود که اجرای اعدام‌ها در ایران به‌طور نامتناسبی بر اقلیت قومی بلوچ تأثیر گذاشته است. طبق این گزارش، بلوچ‌ها که تنها حدود پنج درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، ۲۰ درصد از اعدام‌های ثبت‌شده را به خود اختصاص داده‌اند.

در سال ۲۰۲۳، دست‌کم ۱۸۴ زندانی بلوچ در ۲۶ شهر مختلف ایران اعدام شدند. زندان‌های زاهدان و بیرجند بیشترین تعداد اجرای این احکام را به ترتیب با ۵۴ و ۳۱ مورد به ثبت رسانده‌اند. از میان اعدام‌شدگان، حداقل چهار نفر زن بوده‌اند.

دکمه بازگشت به بالا